Vad är squaredans?

Squaredans dansas i grupper om fyra par som står i en fyrkant ("square"), därav namnet. Vi dansar i olika turer under ledning av en "caller". Musiken som vi dansar till år varierad - allt från country till Beatles, Abba och jazz. Bara den går i fyrtakt. En viktig del av squaredansen är att lära sig de olika turerna. Vi gör det i olika nivåer. Den första nivån, som man börjar med, heter Basic. De olika turerna (callen) har engelska benämningar - men i övrigt gäller svenska språket när vi dansar. Klicka här så får du höra hur det kan låta.


Vill du veta mer om hur squaredans gär till? Klicka då på adressen till den amerikanska hemsidan Squaredance video lessons. Välj bland visade exempel på turer (calls) och lyssna på dansmusik. Du kan titta på callen i normal takt ("play"), stegvis (upprepade "step") eller sakta ("slow" - tryck två gånger och sedan "play"). Från denna hemsida kan du, om du så önskar, även köpa en CD-skiva med kompletta instruktioner för alla callen.


Squaredans är amerikansk folkdans som har sitt ursprung i de europeiska danserna, som kom till Amerika med imigranterna. För att människorna, som kom från olika länder, skulle kunna dansa med varandra skapades squaredansen. Man tog helt enkelt valda turer från de olika danserna och någon beskrev och skrev ner dessa. Sedan våxte dansen och man utökade den med nya turer, calls, tills det blev den dans det är idag.


I Sverige är vi något under 5000 som dansar squaredans i ca 100 klubbar över hela landet. Vi dansar modern, amerikansk squaredans precis som man dansar över hela världen, och vi kan åka till andra länder och dansa tillsammans med deras dansare.


Tips på ett intressant tv-program om dans Den Dansande Mäniskan"
"https://www.svtplay.se/video/ePvA6GP/vetenskapens-varld-den-dansande-manniskan"